Familieopstellingen in groep

 
We behoren allemaal tot een familie.  Het gezin waaruit we komen is van grote invloed op ons leven. Dat geldt ook voor nog eerdere generaties uit ons familiesysteem. Wat in een familie niet verwerkt is, belast de volgende generaties, waardoor je problemen kunt ondervinden op verschillende vlakken: persoonlijk, in relaties, op je werk... Met familieopstellingen kan je werken aan inzicht en verandering in de problemen die je belasten.
 
Problemen op het werk, sollicitatie, keuzes maken in het leven, traumatische kindervaringen, depressie, stress, verstoorde (familie)relaties, verwerken van afscheid, fysieke klachten, verslaving, relatieproblemen, steeds terugkerend gevoelens zoals angst, verdriet, kwaadheid, schuld,...
 
Familieopstellingen kunnen gebeuren in groep of individueel. Beide opties hebben andere bijkomende voordelen maar het resultaat is vergelijkbaar.

 

Liever zachtjes beginnen? 

 
Wanneer je deelneemt aan een dag opstellingen in groep kan je gerust eerst deelnemen als 'representant' of zelfs als toeschouwer. Je doet al dan niet mee aan andere opstellingen zonder er zelf een te 'krijgen'. Dat geeft je rustig de tijd om eerst eens te verkennen en te voelen hoe het allemaal werkt. Ook als representant of toeschouwer haal je er steeds iets uit voor jezelf. 
 
 

Gepland !

 
1. Workshops Opstellingen in groep
 
 • zaterdag 8 februari 2020 
 • zondag 22 maart 2020
 • zaterdag 16 mei 2020 

telkens van 9.30 u tot 16.30 u  in de Polyvalente zaal van De Okelaar (www.okelaar.be ), Oppemstraat 8 te 1861 Wolvertem 

Deelnameprijs als representant is 35 euro en 75 euro voor wie een opstelling krijgt.

Inschrijven kan via mail mia_vr@yahoo.com  en daar verder klikken op het bordje 'Inschrijven'. Je inschrijving is definitief bij storting van 35 euro op rekeningnummer BE70 7360 4212 3225 van Mia Vranken (Gewoon-gelukkig.be) 

Breng mee: lunchpakket en pantoffels of warme sokken. 

Voor wie met de wagen komt: gelieve te parkeren op straat.

Openbaar vervoer: er is een bushalte vlakbij  (lijnen 250 en 251 die je kan nemen vanaf het treinstation Brussel-Noord).

2. Opleiding FAMILIE- en ORGANISATIEOPSTELLINGEN 

Start september 2020, docent Mia Vranken, 8 weekends (16 dagen).

Steeds meer mensen integreren het werken met familie- en organisatieopstellingen in hun professionele bezigheden. Daarnaast is de systemische zienswijze voor veel mensen een ondersteuning in hun persoonlijke ontwikkeling en in de wijze waarop ze anderen kunnen helpen.

Mia heeft meer dan tien jaar praktijkervaring als opstellingstherapeut in het werken met opstellingen individueel, in groep, met en voor organisaties. Daarnaast heeft ze dertig jaar ervaring als docent in het volwassenenonderwijs (welzijnsgerichte opleiding) en als trainer en vormingswerker voor volwassenenorganisaties. (zie ook de pagina 'Over ons') Dit alles resulteerde in deze heel eigen geïntegreerde opleiding met eigenzinnige accenten.

Doelgroepen 

1. De opleiding richt zich naar mensen die met mensen werken en die opstellingenwerk, af en toe of als hoofdactiviteit, willen gebruiken en integreren.

2. De opleiding is daarnaast ook bedoeld voor mensen die gericht zijn op persoonlijke groei en ontwikkeling, ook zonder intentie om professioneel met opstellingen aan de slag te gaan. 

Er is een intakegesprek met alle kandidaat-deelnemers. Alle deelnemers hebben tenminste één opstellingendag of een individuele opstelling bij de docent meegemaakt.

Inhoud  

 • Familieopstellingen en organisatieopstellingen (vanuit het eigen leven van de deelnemers)
 • Eén op één en in groep
 • Theoretische onderbouwing vanuit de visie van Bert Hellinger, de contextuele therapie van I. Nagy, de psychotherapeutische context volgens Carl G. Jung, de wetten van het systemisch werk
 • Kennismaking met het voorouderveld en met het levenswiel
 • Kennismaking met EFT (Emotional Freedom Technique, NLP (Neuro-linguïstisch programmeren), Mir-methode, visualisaties, voice dialogue. 

Thema's

 • Thematische opstelling: ziekte en gezondheid, familie(relaties), relatie, werk, persoonlijkheid, levensmissie, financies, verslaving, pijn, dementie, depressie, verdriet en rouw, (ongewenste) patronen, ...
 • De therapeutische relatie: overdracht en tegenoverdracht
 • Loyaliteit en parentificatie, verstrikkingen
 • Plaats/geen plaats in het gezin en in de familie, in het systeem
 • Schuld en onschuld en verantwoordelijkheid / dader (of veroorzaker) en slachtoffer
 • Werken met cliënten: voorbereiding, begeleiding, nazorg
 • Individueel werken, werken met groepen

Doelstellingen 

De afgestudeerde kan: een opstelling begeleiden, één-op-één en/of in groep, en daarbij 

 • het voorgesprek/de intake voeren en hieruit de begininformatie voor de opstelling halen
 • De dynamiek in een systeem zichtbaar maken en transformeren
 • Hierbij gebruik maken van oefeningen, verhalen, teksten, affirmaties, andere interventies  
 • Bij een opstelling in groep de eigen thema's van de representanten herkennen, duiden en begeleiden voor representanten en cliënt
 • De nodige theoretische achtergrondinformatie en kadering geven aan de cliënt 
 • Overdracht en tegenoverdracht tussen therapeut en cliënt waarnemen, aangeven en verwoorden en zo bewust maken voor de cliënt 
 • De cliënt de nodige begeleiding en nazorg geven 
 • Bij opstellingen in groep aandacht en zorg hebben voor alle deelnemers 

Werkvormen 

 • Ervaringsgerichte leermethode met veel opstellingen in groep en subgroepen, onder begeleiding  
 • Thematisch werken en vanuit het eigen ontwikkelingsproces en de eigen achtergrond 
 • Daarnaast theoretische kadering en achtergronden via doceren en onderwijsleergesprek 
 • Tussentijdse feedbackmomenten  
 • Twee à drie intervisiedagen en 1 supervisiedag 

Afsluiting en attest

Mensen die het werk professioneel willen inzetten kunnen deelnemen aan een examen dat bestaat uit het begeleiden van een cliënt bij een opstelling, onder supervisie. Deelnemers die deze opleiding volgen omwille van het eigen evolutieproces hoeven geen attest te verwerven en hoeven dus ook geen examen te doen. 

Locatie 

De Okelaar            https://www.okelaar.be/ 

Oppemstraat 8    1861 Wolvertem (Meise)

Data 

8 weekends van 2 dagen met een avondprogramma op zaterdag, van zaterdag 9.30 u tot zondag 17 u.

Daarnaast: oefenen in intervisiedagen en supervisiedagen en een examenweekend. Start september 2020.

Opleidingsweekends: 12 en 13 september 2020  -   24 en 25 oktober   -   5 en 6 december   -   16 en 17 januari 2021   -   27 en 28 februari   -   27 en 28 maart   -   8 en 9 mei   -  19 en 20 juni. Intervisie- en supervisiedagen en het examenweekend worden gepland samen met de deelnemers tijdens de opleiding. 

Kosten 

1. Opleiding (inclusief syllabus en leermiddelen) 1600 euro. Het examenweekend wordt later afzonderlijk betaald door wie deelneemt. Er is een vroegboekkorting (tot 15 maart 2020) van 1400 euro. Wie interesse heeft kan contact opnemen voor een (intake)gesprek of voor meer informatie met Mia. (tel 0479 297 126 of mia_vr@yahoo.com ).

Je inschrijving is definitief bij overschrijving van een voorschot van 400 euro op rekeningnummer BE70 7360 4212 3225 van Mia Vranken (dit kan pas na een gesprek).

De opleiding start vanaf 12 deelnemers. Max aantal deelnemers is 18.

2. Overnachting en maaltijden.

De Okelaar heeft een aantal kamers ter beschikking voor overnachting alleen, per twee of per drie in een kamer. Er zijn twee gastenkamers, elk met eigen badkamer en elk met twee dubbele bedden: één op het gelijkvloers en één op de mezzanine. Deze kamers aan hotelservice kosten 40 euro bij gebruik van één bed en 60 euro voor 2 bedden. Daarnaast zijn er nog enkele kamers beschikbaar met douche en toilet op de gang (4 kamers). Elke kamer kan 1 à 2 gasten herbergen. Hier breng je zelf je slaapzak en handdoek mee. Per kamer: 20 euro voor een kamer alleen, 15 euro voor een gedeelde kamer.

Maaltijden: per opleidingsweekend zijn er vier maaltijden voorzien: 1 x ontbijt (zondag), 2 x lunch (zaterdag en zondag), 1 x avondmaal (zaterdag). De maaltijden zijn vegetarisch op basis van seizoensgroenten van CSA boerderij De Klepper. Dieetbehoeften kunnen bij intake of inschrijving gemeld worden.  Ontbijt = 8 euro  -  lunch = 10 euro - avondmaal = 12 euro. Koffie, thee, water, koekjes zijn 'on the house'. 

 

 

Workshops op vraag 

Klik hier voor de info